Akimirkos iš 7 kl. gyvenimo

Būna monotoniškos kasdienybės laikotarpių mokykloje, tačiau būna ir itin gyvybingų tarpsnių. Vienas tokių buvo viena vasario mėnesio savaitė, prasidėjusi 14 d. 7 kl. iniciatyva „Geros dienos“, vėliau pratęsta brangaus Lietuvos gimtadienio vasario 16 d. ir tarnystės gyvūnų prieglaudoje „Lesė“ vasario 17 d.

Vasario 14 d. plačiai reklamuojama visų prekybos tinklų kaip širdelių diena, tačiau yra ir ne komerciškų, vertų dėmesio šios dienos tradicijų. Į tai atkreipdami dėmesį, kaip progą prisiminti ir pastebėti kiekvieną, jau anksti ryte 7 kl. moksleiviai vasario 14 d. pasitiko visus mokinius, tėvelius ir mokytojus ir kiekvienam asmeniškai linkėjo geros dienos. Savo rankomis ruoštomis dovanėlėmis septintokai stengėsi paliesti kiekvieno mokyklos bendruomenės nario širdį, paskatinti dalintis gerumu ir skleisti jį intensyviau bent jau tą dieną.

Rytinis pasitikimas nebuvo vienintelė tos dienos staigmena. Sukvietę 5-11 kl. mokinius 3 ir 4 pertraukų metu pažaisti koridoriuje septintokai kiek nedrąsiai dairėsi aplinkui, kuomet 3 pertraukos pradžioje buvo susirinkę vos keletas vyresniokų. Netikėtas pakvietimas ir iš anksto neatskleista veikla tik įsibėgėjus žaidimui su balionais pritraukė daugiau dalyvių. Žaidimai buvo paprasti ir įveikiami visiems. Buvo daug azarto, šypsenų ir draugiško pasibuvimo kartu. Labai smagu ir tai, jog prie mokinių balionų krepšinio varžybų prisijungė direktorius bei dvi pradinių klasių mokytojos, o jų kūrybiškumas ir patarimai taip pat suteikė idėjų mokiniams dalyvaujant 4 pertraukos tarpklasinėse balionų kovose, kur itin kūrybiškai pasirodė 6 kl. mokiniai.

Pasiruošimas vasario 16-ajai vyko gerokai anksčiau nei pati diena buvo. Klasėje septintokai rengė stendą, o ant sienos iš savo klasės nuotraukų dėliojo vėliavą. Tiek vėliava, tiek ir poezijos eilės klasės stende yra ženklai, jog mokiniams svarbi ši diena. Ji nėra vien istorijos vadovėlio puslapis.

Štai kelios iš 7 kl. mokiniams patikusių eilučių vasario 16-osios tema, kurios puošia klasės stendą:

Dainuoju Lietuvą kaip džiaugsmą,
išaugusį iš pelenų,
kaip savo rūpestį didžiausią,
kuriuo lyg vieškeliu einu.

Laukų ir pievų žalias šilkas
nuo durų slenksčio lig dangaus.
Protingos krosnies kvapas šiltas —
visai kaip artimo žmogaus.

Atsidaryk man, atsiverk man
visom širdim — kaip šaltiniu,
leisk pažiūrėt į šitą versmę
gyvos kalbos, gyvų žmonių!

Dar viskas gyva, viskas rėkia
kapais, muziejais, žaizdomis.
Imu į ranką duonos riekę
ir taip kalbuosi su jumis.

Kalbuos per vandenį, per duoną,
per orą, ugnį, per medžius.
Girdžiu iš visko, kas man duota,
jus — kaip lietuviškus žodžius.

(Just. Marcinkevičiaus „Dainuoju Lietuvą“)

Intensyvų laikotarpį papuošė tarnystė gyvūnų prieglaudoje „Lesė“, įsikūrusioje Buivydiškėse. 7 kl. mergaitėms metų pradžioje kilęs noras paįvairinti socialinę klasės veiklą buvo įgyvendintas, nors sudalyvauti pavyko ne visiems. Atvykus ir pravėrus duris pasitiko visai nedraugiškas lojimas šuns, kuris įtariai žiūrėjo į mus kaip svečius. Gavome prisidėti prie įvairių darbų, bet daugiausiai laiko praleidome tvarkydami kačių kambarį bei vedžiodami šunis. Pastarieji buvo itin spalvingo būdo. Pirmasis tekęs šuo buvo labai senas, sunkiai judantis ir užsispyręs, tad visa grupelė bandėme jį kalbinti pajudėti. Sunki misija, bet pavykusi! Vėliau buvo ir kitų įdomių charakterių, pvz., Zosė (toks kalytės vardas), kuri gainiojo savo uodegą ir grėsmingai pasitinkdavo visus šunis. Dar buvo ir nuotykių, kai šunys tempė vedžiotojus, o jie gavo ne tik bėgti, bet ir čiuožti paskui.

Nuvykus į tokią įstaigą apima daug visokių emocijų, kyla klausimų ir norisi džiaugtis, kad galima konkrečiais darbais prisidėti prie geresnės Lietuvos kūrimo. Ką jau bekalbėti apie džiugesį tų savanorių, kurios išvykdamos buvo apdovanotos „Lesės“ gyventojų lyžtelėjimais bei pasiglaustymais net ir iš to sargo, kuris taip grėsmingai pasitiko.

Labai spalvinga buvo mūsų savaitė, o kiekviena iš trijų dienų paliks skirtingus pėdsakus mūsų patirtyse. Tikimės, jog perskaitę mūsų įspūdžius sugalvosite naujų idėjų mokyklos gyvenimui, kad būtų smagiau ir įdomiau visiems.

7 kl. mokiniai ir auklėtoja Rasuolė Baleišaitė-Sabakonienė